Blog: Mijn verborgen kracht

2 juli 2023 | Blog, Late gevolgen

Hoe ga jij om met angst?

Onlangs las ik in een artikel van de NKF* dat negen op de tien (ex-)kankerpatiënten in Nederland zich zorgen maakt of angst ervaart voor, tijdens en na de behandelingen. Ook ik krijg regelmatig de vraag van mensen uit mijn omgeving of ik het spannend vind als ik een controle heb. Ja, soms komt dat gevoel omhoog, maar onderhand weet ik hoe ik hiermee om kan gaan. Het kan anders.

Spanning kan zowel positief als negatief zijn. In de laatste vorm heet het angst. Angst is een gevoel dat verwijst naar dreigend gevaar, voor een reële of ingebeelde situatie.** Hierbij wordt het autonome zenuwstelsel – ook wel het reptielenbrein – geactiveerd. Deze regelt van alles in ons systeem zonder dat we daar moeite voor doen, zoals onze hartslag of ademhaling. Het standaard voorbeeld wat ik al mijn hele leven hoor, is de tijger die je achterna zit, waarop we op drie manieren kunnen reageren; vechten, vluchten of bevriezen.

Be the creator of your own life! En gebruik jouw verborgen kracht.

Tijdens een bijzonder moment heb ik nog een vierde manier ontdekt. Het was bij de zwangerschapscursus van een haptonoom. De man, die het begeleidde, ging bij de vader van mijn kind heel hard in een stuk rugvel knijpen om een wee te simuleren. Dit klinkt natuurlijk hilarisch. Twee mannen, wat weten zij nou van weeën?, dacht ik toen nog. Hij deed dit een aantal keer, waarbij hij aangaf om steeds een andere gedachte centraal te stellen.

Het was magisch wat ik zag. Bij de gedachte te vluchten voor de pijn werd het stuk vel helemaal geel, bij het vechten werd het knalrood en bij bevriezen werd het vel wit. De vierde manier was om in gedachten naar de plek toe te gaan en daardoor heen te ademen. En wat gebeurde er? De huid bleef neutraal. De kracht van gedachten heeft dus direct effect op je cellen. 

Nu is pijn geen angst. Het gaat erom wat je doet wanneer je tijdens je borstkankertraject wordt geconfronteerd met tal van gedachtes, die emoties veroorzaken. Zoals angst voor de behandeling, de uitslag, of erger nog, de dood. Wat doet je lijf wanneer je angst gedachtes ervaart? Het krimpt ineen, of het zet jezelf vast; het wordt er in ieder geval niet beter op. Wanneer je inziet dat het gedachtes zijn die je alvast je toekomst willen laten zien, wat niet de waarheid hoeft te zijn, dan kan het helpen om door je ademhaling weer terug te komen waar je nu bent. Zodat de energie in je lijf weer kan gaan stromen en je het niet meer vastzet.

Voel ik dan geen spanning als ik naar een controle ga? Ik kan best spanning ervaren in mijn lijf, maar zodra ik het zie en mij bewust word van mijn gedachtes, kan ik weer terug naar waar ik nu mee bezig ben. Door bewust adem te halen, komt mijn lijf uit de spanning en dat kalmeert dan weer mijn zenuwstelsel. Door te merken wat er allemaal speelt in mijn lijf en bewust te worden van mijn gedachtes ontstaat er vaak meer vertrouwen. Want ik kan niks met dat wat er op dat moment niet is.

Het kan dus toch dat je spanning of angst voelt, maar ook jij weet nu hoe je ermee om kan gaan. Al zit er tussen weten, doen en voelen toch echt nog een groot verschil; ook ik kon het niet zonder ruggenprik 12 jaar geleden. Maar we groeien elke dag, ook ik!

Mijn verborgen kracht

Ilse De Smet, kreeg op 38-jarige leeftijd de diagnose borstkanker, auteur van Mijn verborgen kracht. Wil je ook je verborgen kracht inzetten volg haar op instagram: @ilsedesmet

Lees meer:

Opruimen alsof de dood me op de hielen zit

Opruimen alsof de dood me op de hielen zit

De laatste tijd ben ik als een dolle aan het opruimen. Alsof de dood me op de hielen zit. Misschien is dat ook wel zo, maar dat weet ik gelukkig nu nog niet. Waarom dan toch die haast en hoe pakt dat uit?Don't kill your darlings Ze zeggen wel eens ‘don’t kill your...

We zijn niet bang, we moeten er dwars doorheen!

We zijn niet bang, we moeten er dwars doorheen!

Angst is tegenwoordig een vast onderdeel van mijn leven. De mate waarin hij zich roert varieert. Door trial en error heb ik inmiddels geleerd hoe beter met mijn angst om te gaan. Soms lukt dat beter, soms minder of niet. Wat mij helpt deel ik graag in deze blog. Want:...

Ik kan het niet meer en ik wíl het niet meer

Ik kan het niet meer en ik wíl het niet meer

Ze kijkt mij recht aan als ze het nog eens herhaalt: ‘ik kan het niet meer en ik wíl het niet meer’. ‘Ik heb mij altijd geschikt naar anderen, mij aangepast om erbij te horen en om de lieve vrede te bewaren. Het is genoeg, ik ga nu aan mijzelf denken.’ Zij is niet de...