Programma Borstkankersymposium 2022

Zorg voor elkaar?

Plenair

10:00 uur

Welkom door de voorzitter van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol, Saskia Koopmans

10:35 uur

Opening door dagvoorzitter Marcellino Bogers

10:45 – 11:05 uur

De kwetsbaarheid van het leven door Martha Rijkmans

11:05 – 11:30 uur
Rondetafelgesprek onder leiding van Marcellino Bogers over de kwetsbaarheid van het leven met onder andere Ria van Zeelst, Rian Terveer, Mirjam Velting (BVN) en Sanne Esther van Heemskerk.

Breakout rooms

11:30 – 12:30 uur

Tripple negatieve Borstkanker

Door Ria van Zeelst en dr. Edward Fiets

Ongeveer 15% van de mensen met de diagnose borstkanker, heeft een subtype van de ziekte dat ’triple negatief’ wordt genoemd. Buiten degenen die ermee geconfronteerd worden, begrijpen maar weinig mensen wat uitgezaaide triple-negatieve borstkanker betekent. En de impact die het deze agressieve vorm van borstkanker heeft op iemands leven en de behandeling.

Tijdens deze workshop komen een patiënte en arts aan het woord, er is de gelegenheid om vragen te stellen.

11:30 – 12:30 uur

In gesprek over uitgezaaide borstkanker: zorg voor jezelf als je je ‘normaal’ steeds moet bijstellen

Door Mirjam Velting, BVN – Tootje Boutkan – Lettie Vaatstra

Workshop voor mensen met uitgezaaide borstkanker en hun naasten.

11:30 – 12:30 uur

Als de diagnose Lobulaire Borstkanker klinkt!

Door Thijs Koorman – Rian Terveer

In deze workshop delen we (basis)kennis inzake Lobulaire borstkanker. Lobulair is een eigen subtype en heeft een eigen behandelingsplan nodig. In de workshop krijg je de gelegenheid om vragen te stellen.

11:30 – 12:30 uur

Herkenbaarheid, erkenning en verbondenheid. Voor jonge mensen met borstkanker

Door Sanne Esther van Heemskerk

Drie woorden die je leven op de kop zetten. “Je hebt kanker”. Je bent jong en belandt in de donkerste periode van je leven. Wat nu? Hoe zie je in deze donkere periode het licht. Ervaringsdeskundige Sanne Esther vertelt in het eerste deel kort over haar ervaring met borstkanker op jonge leeftijd. In het tweede deel worden de deelnemers verdeeld in meerdere groepjes. “We gaan in gesprek met elkaar over het hebben van borstkanker op jonge leeftijd. Wellicht ken je ze wel, de kletspotten met allerlei vragen erin. Deze worden ingezet om elkaar beter te leren kennen en onze ervaringen te delen.”

11:30 – 12:30 uur

Introductie op: Hoe ga je als man om met de borstkanker van je vrouw. For men only – buitenactiviteit.

Door Jaap Luikenaar

“Jaap Luikenaar schreef een boek: Man op de mammapoli. Wat als je vrouw borstkanker krijgt en je staat er als man naast. Ook jij als partner stapt een onbekende wereld binnen van chemo, onzekerheid en veranderingen. En ook jij bent boos en verdrietig en moet je toekomstplannen aanpassen. Hoe ga je daarmee om als “man van” en hoe kun je er voor haar – voor je patiënt – zijn, zodat de ziekte- en herstelperiode ook een liefdevolle tijd is? Meer info en blogs op www.manopdemammapoli.nl “

11:30 – 12:30 uur

Kanker en werk – Rondetafelsessies met experts op het gebied van Kanker en Werk

Door Mieke Gelderloos, Ton Jenner, Herman Sars, Renée van Garderen, Maria Fransen en Jeanettte Klop

 

12:30 – 13:30

Lunchpauze, ontmoetingen, standbezoek, leestafel. Gelegenheid om lotgenoten en bekenden van facebookgroepen te ontmoeten.

13:40 – 14:00

Wanneer kanker je gezin treft

Door Brigitte Bruin

 

14.00 – 14.25

Rondetafelgesprek onder leiding van Marcellino Bogers over de invloed van kanker binnen het gezin met onder andere Brigitte Bruin, onze speciale gast Michel de Hond, Ingrid Steenkist en Jaap Luikenaar

Breakout rooms

14:35 – 15:35

Kanker en het gezin 

Door  Brigitte Bruin

Een interactieve workshop waarin Brigitte graag met jullie deelt wat ze in de afgelopen 25 jaar heeft geleerd over de impact van kanker in een gezin. Van eigen ervaring, ervaringen van lotgenoten en deelnemers van KASAM-groepen tot en met wetenschappelijk onderzoek.

Want het wordt al vaak benoemd: Bij de diagnose kanker staat meteen je wereld op zijn kop en niet alleen voor jou, maar voor het hele gezin. Eigenlijk voor alle mensen dichtbij: kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden. En hoe vind je dan SAMEN je weg hierin en wat is hierbij helpend en wat zijn valkuilen? Hoe doe je dat ‘goed’ met elkaar?’ En kun je het ook fout doen dan?

Een workshop waarin je ook zelf aan de slag gaat en handvatten krijgt aangereikt om samen met je meest naasten sterk te kunnen staan in een wereld waarin alles anders gaat. Want samen weten. Voelen, praten en doen is sterk bij kanker!

Deze workshop is bedoeld voor zowel jou als patient, als je naasten

 

14:35 – 15:35

Kanker en mantelzorg

Door  Ingrid Steenkist

Als je kanker krijgt, staat je hele leven op z’n kop. Maar niet alleen jouw leven, het hele gezin lijdt eronder. De patiënt krijgt veel hulp aangeboden vanuit het ziekenhuis. Maar wat is er mogelijk voor jouw naasten in de rol als mantelzorger.

Bij wie kan hij of zij terecht? Waar loopt jouw naasten of mantelzorger tegen aan en hoe houdt hij of zij eigen regie?

Al deze vragen komen in deze workshop aan bod. Want ook voor jouw naaste of mantelzorger moet aandacht zijn. Deze workshop staat open voor zowel patiënt als naasten.

 

14:35 – 15:35

Hoe ga je als man om met de borstkanker van je vrouw. For men only.

Door  Jaap Luikenaar

“Jaap Luikenaar schreef een boek: Man op de mammapoli. Wat als je vrouw borstkanker krijgt en je staat er als man naast. Ook jij als partner stapt een onbekende wereld binnen van chemo, onzekerheid en veranderingen. En ook jij bent boos en verdrietig en moet je toekomstplannen aanpassen. Hoe ga je daarmee om als “man van” en hoe kun je er voor haar – voor je patiënt – zijn, zodat de ziekte- en herstelperiode ook een liefdevolle tijd is?

 

14:35 – 15:35

Gezondheid/voeding/bewegen/sport bij kanker

Door  Lon Claassen en Miranda Boonstra

De diagnose en de behandelingen ‘overkomen’ je vaak en een eigen rol of dat van naasten is vaak afwezig. Toch zijn er mogelijkheden om die regie te pakken voor je zelf maar ook zeker versterkt door de mensen om je heen. Dat kan een lotgenoot een partner of een vreemde voor je zijn. Wij hopen je te laten zien hoe waardevol dat is.

 

14:35 – 15:35

Kanker en werk – Rondetafelsessies met experts op het gebied van Kanker en Werk

Door Mieke Gelderloos, Ton Jenner, Herman Sars, Renée van Garderen, Maria Fransen en Jeanettte Klop

 

15:35 – 16:15

Paulette Kreté, auteur van het boek ‘Poepen in het park’en mede initiator van de early warning scan.

 

 

16:15 – 16:20

Traditie getrouw het gedicht rondom het thema Zorg voor elkaar?

Door Pearly

 

16:20 – 17:00 

De ontmoeting

Gelegenheid om lotgenoten, leden van facebookgroepen nu eindelijk in het echt te ontmoeten.