Meer verbinding tussen formele en informele zorg

10 mei 2025 | Nieuws

In 2025 bestaat Stichting Jij Speelt de Hoofdrol 10 jaar. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan en de dag van de Verpleegkunde op 12 mei a.s. hebben wij gesproken met Renate. Renate werkt als oncologieverpleegkundige in het HMC (Antoniushove) op de dagbehandeling Oncologie. De afdeling waar Georgina Haug, bestuurslid van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol, al bijna 7 jaar haar behandelingen ontvangt en Renate sprak.
Ik ben Renate en werk als oncologieverpleegkundige. Ik ben nu 6 jaar verpleegkundige en sinds 2 jaar oncologieverpleegkundige. Ik heb voor dit vak gekozen omdat ik het mooi vind mensen te ondersteunen in een moeilijke tijd en echt wat kan betekenen voor mensen. Dit kan denk ik op alle vlakken van het verpleegkundigevak.

Heb jij je gespecialiseerd binnen de zorg rondom borstkanker?

Niet zozeer in alleen borstkanker. Ik heb de oncologiespecialisatie gedaan, hierin is wel veel borstkanker behandeld omdat het ook vaak voorkomt.

Met welke professionals werk je samen en is dat veranderd?

Wij werken op de afdeling met algemeen verpleegkundige, oncologie en hematologie verpleegkundige. Verder werken we nauw samen met de oncologen en hematologen en de verpleegkundig specialisten. Verder lopen er verschillende diciplines op de afdeling zoals fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten. Dit is bij ons op de afdeling niet veranderd.

Wat zijn de uitdagingen van het vak?

Soms zijn de kamers zo volgepland met kuren dat er niet altijd tijd is om een patient meer aandacht te geven, zoals ik zou willen. Verder veel werkdruk door tekort aan verpleegkundigen en zieken onder het personeel op de afdeling.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

Op de dagbehandeling zijn de kamers verdeeld over het aantal verpleegkundigen. Ik begin de dag met het inlezen over de patienten die op mijn kamers komen. Hierbij kijk ik het laatste consult van specialist of de VS, of er daarbij akkoord is gegeven voor de kuur. Verder lees ik ook hoe het bij de vorige kuurdag gegaan is en of er nog bijzonderheden waren zoals reactie op de chemo. Hierna komen de patienten binnen op bepaalde tijden en ga ik die helpen. Zo is de dag gevuld met patienten in de ochtend en de middag.
Wij zijn er om de patiënt zo goed mogelijk door het behandeltraject te lozen en niks is te gek om te vragen
Renate

Wat maakt een werkdag goed?

Als patienten ondanks dat ze ziek zijn en voor behandelingen naar het ziekenhuis moeten, met een tevreden gevoel naar huis gaan. Zich gehoord voelen door ons en daarbij vind ik het ook belangrijk een patient echt te leren kennen en niet alleen maar de ‘patient’ te zien maar ook de persoon.

Hoe laat je het werk los aan het einde van de dag?

Ik ga altijd op de fiets naar het werk en vind het dan ook fijn om lekker te fietsen uit werk, dit is voor mij een manier om het werk los te laten voordat ik thuis ben.

Hoe is de communicatie geregeld met de eerste lijn?

In principe verstuurd de specialist na een consult een brief naar de huisarts over het beleid. Ik denk echter dat de communicatie nog veel beter kan. Bij ons merk ik vaak dat de eerste lijn niet altijd goed op de hoogte is van de situatie. Vooral bij complexe thuissituaties en zorgmijders maakt dit de zorg soms lastig. Telefonisch contact zou dan beter zijn, denk ik, maar ik snap dat dit tijd technisch niet altijd mogelijk is.
Als ik iets zou mogen veranderen aan het systeem dan zou ik meer verbinding willen creeren tussen de formele en informele zorg
Renate

Hoe belangrijk is het voor een patiënt om gehoord te worden?

Ik denk dat dit heel belangrijk is. Gehoord in klachten maar ook zeker in persoon. Patienten ervaren naar mijn idee vaak dat zij alleen nog maar patient zijn en niet de persoon die zij eigelijk zijn. Bij klachten ook verder doorvragen, ze voelen zich soms bezwaard om dingen te vertellen onder het mom van het hoort er toch allemaal bij.

Wat zou elke patiënt moeten weten als ze de behandeling in stappen om samen met jou (of een van jouw collega’s) sterker te staan?

Dat wij er zijn om de patient zo goed als mogelijk door het behandeltraject te lozen en dat niks te gek is om te vragen.

Podcast ter gelegenheid van de dag van de Verpleegkunde

Ter gelegenheid van de dag van de Verpleging op 12 mei 2025 en als onderdeel van de serie die wij maken ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol gingen wij in gesprek met Kim Messelink en Daphne Retmeijer, beide werkzaam in de zorg voor kankerpatienten in het Radboud ziekenhuis.

Wij praten over wat ‘Samen sterker’ betekent in de zorg aan patienten. We hebben het over veranderingen in de zorg aan kankerpatienten en borstkankerpatienten in het bijzonder. Hoe het is om met patiënten te spreken die een stuk mondiger zijn geworden de afgelopen jaren? Hoe is het om als verpleegkundige samen te werken met de patiënt? Wat is belangrijk voor de patiënt? Wat wil die patiënt? Waar liggen de grenzen en waar liggen de wensen? Wanneer komt een AYA verpleegkundige in beeld en hoe zijn Kim en Daphne samen sterker bij de behandeling van de borstkankerpatiënt? Een inspirerend gesprek met twee vrouwen die het mooiste beroep hebben dat er is. VERPLEEGKUNDIGE

Lees meer:

Restjes

Restjes

Een partner van mijn vader klaagde ooit: ‘ik krijg thuis de restjes’. Deze uitspraak is me altijd bijgebleven.Mijn ervaring met chronisch ziek zijn,  is hetzelfde. Buitenshuis doe ik mijn best om mee te doen, erbij te zijn. Dat betekent uiteindelijk dat ik thuis...