Kanker en werk, wat kan wel!
Voor veel (ex-)patiënten is werk heel belangrijk, een bron van inkomen en plezier en een vorm van zingeving aan het bestaan. Desondanks ondervinden veel patiënten met kanker problemen met de terugkeer naar werk.
De workshop ‘Lunchen aan je toekomst’ biedt nieuwe inzichten, tips en ondersteuning op het gebied van Kanker en Werk. Gegeven door specialisten zoals een bedrijfsarts gespecialiseerd in oncologie en Kanker en Werk specialisten die als vrijwilliger verbonden zijn aan Stichting Jij Speelt de Hoofdrol.
Hiermee kun je jouw inzichten aanscherpen en een visie ontwikkelen om je zelf klaar te stomen voor een nieuwe uitdaging in deze hectische tijd. Je staat er niet alleen voor. Aan het einde van deze workshop zie je door de bomen het bos weer en weet je waar je gesteund wordt bij het maken van keuzes rondom Kanker en Werk.
Voor deelname aan deze waardevolle middag betaalt u slechts € 15 servicekosten. Schrijft u zich in voor 14 september, dan betaalt u het earlybird tarief van € 10.
Doelgroep
Lunchen aan je Toekomst is bedoeld voor werknemers die geconfronteerd zijn met kanker. Heb je een vraag over terugkeer naar werk, je re-integratieproces, of een andere werkgerelateerde vraag, dan nodigen we je heel graag uit om deel te nemen aan Lunchen aan je Toekomst. Lunchen aan je Toekomst is een unieke samenwerking tussen de initiator Stichting Jij Speelt de Hoofdrol en Huis aan het water
Tijdens de workshop op 13 november a.s. dat gehouden wordt in het Huis aan het Water komen een drietal onderwerpen ter sprake door middel van rondetafelsessies. Tijdens de rondetafelsessies wordt een lunch aangeboden door Stichting Jij Speelt de Hoofdrol. .
Programma
10.30 uur |
Ontvangst Huis aan het Water |
11.00 uur | Je hoeft het niet alleen te doen. Cobi Oostveen |
11.30 uur | Start ronde 1 |
12.30 uur | Start ronde 2 |
13.30 uur | Start ronde 3 |
14.40 uur | Afronden |

Huis aan het Water is een Stichting zonder winstoogmerk die mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden mogelijkheden wil bieden om te leren leven vanuit een veranderd perspectief.
Het is een plek waar iedereen die te maken heeft met kanker ongeacht leeftijd, ziektefase, prognose of stadium van het ziekteproces, terecht kan. Onze cliënten kunnen werken aan conditie, informatie vinden, professionele hulp krijgen en bovenal een luisterend oor vinden.
Wij geloven dat ieder mens uniek is en op diens eigen wijze zoekt naar een nieuwe balans, waarin de kwaliteit van leven centraal staat. In overleg zal gekeken worden naar persoonlijke wensen en is er passende hulp en ondersteuning.
Onze filosofie
- Ook als je ziek bent dient het bestaan te draaien om de waardigheid en schoonheid van het leven.
- Het is cruciaal een omgeving te creëren die helpt niet overmand te worden door angst en onzekerheid – waar het ervaren van een perspectief naar de toekomst aandacht krijgt: niet de ziekte, maar de kwaliteit van leven staat centraal
- Aan de behoeftes van mensen die met kanker te maken hebben (gehad) kan het best worden voldaan door een koppeling van formele en informele (palliatieve) zorg – geïntegreerd
Onze missie
Het mede helpen ontwikkelen van transmurale (keten) netwerkzorg, met specifieke aandacht voor lichamelijke, geestelijke en sociale zorg en ondersteuning voor mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Onze uitgangspunten hierbij zijn:
- Geïntegreerde lichamelijke, geestelijke en sociale begeleiding
- Ultieme aansluiting van vrijwilligers en professionele reguliere zorg
- Een ontspannende omgeving welke het herstel bevordert
- De uitgangspunten van positieve gezondheid
- Continuïteit voor de toekomst zowel organisatorisch als financieel
Wil je meer weten over het aanbod van Huis aan het Water, dan nodigen we je graag uit om de website te bezoeken.
De workshopbegeleiders

Cobi Oostveen
Bedrijfsartsconsulent Oncologie

Ricarda de Vries
Re-integratiecoach

Herman Sars
Kanker en Werk Specialist

Sabine Wernars
Kanker en Werk Specialist
De rondetafelsessies
Tafel 1 | De rol van de bedrijfsarts. Tijdens lunchen aan je toekomst gaan we in gesprek over de wijze waarop je bedrijfsarts je kan ondersteunen. We beantwoorden vragen over de Wet Verbetering Poortwachter. Vooral vragen we je te kijken naar de specifieke problemen waar jij als werkende met kanker mee geconfronteerd wordt en wat jou kan helpen. We kijken naar het totale traject wat je doorloopt en hoe de Wet verbetering Poortwachter daarbij niet alleen een wet is met rechten en plichten, maar ook houvast kan geven. Door vanaf de diagnose en tijdens en na de behandeling ook aandacht te hebben voor werk vergroot je de kans op een succesvolle terugkeer in werk. We kijken hoe de terugkeer in je werk je herstel kan ondersteunen. |
Tafel 2 | De rol van werk tijdens en na de behandeling. De diagnose kanker gaat gepaard met veel onzekerheden, emoties en beslissingen. Ook op het gebied van werk. Tijdens lunchen aan je toekomst gaan we graag in gesprek over vragen als: Wil/kan/moet ik door blijven werken tijdens de behandelingen? Op welke manier kan ik het beste in contact blijven met mijn werk op een manier die voor mij goed voelt? Hoe pak ik mijn werk weer op tijdens of na de behandelingen? |
Tafel 3 | Wat als ik niet meer terug kan/wil in mijn oude functie? We geven meer inzicht in het re-integratieproces en de onderwerpen waar wij veel aandacht aan besteden. Dit kan gaan over persoonlijke ontwikkeling maar ook vragen over wet- en regelgeving kun je stellen. |
Tijdens de workshop is er volop ruimte om ook je eigen vragen te stellen.
Meer weten wat Stichting Jij Speelt de Hoofdrol doet?
Stichting Jij Speelt de Hoofdrol is er voor vrouwen en mannen die geraakt zijn door (borst)kanker. Dat betekent dat bij alles wat wij doen, wij altijd jou in onze gedachten hebben. Of je nu net de diagnose hebt gehad of dat je klaar bent met de behandeling of je weet dat er geen behandeling meer is die je beter maakt.