Regelmatig krijg ik e-mails, whatsapps, belletjes met een verzoek om hulp of een vraag waar de beste behandeling voor een bepaald type kanker wordt gegeven. Ik ga daar altijd op in, omdat ik zelf de beste zorg heb gehad en ik dat terug wil geven. Er zijn in Nederland geen slechte ziekenhuizen, maar er zijn wel ziekenhuizen waar je beter behandeld wordt voor een bepaald type kanker dan in een ander ziekenhuis. Zo kwam ik via een oud-collega in contact met Waheeda Shadood. Waheeda heeft een sarcoom in haar baarmoeder met uitzaaiingen naar de longen. Dat is een slechte prognose. Waheeda zal niet genezen, maar met een goede behandeling heeft ze wel een goede kans dat ze met een goede kwaliteit van leven nog een poos heeft. Waheeda is overgestapt naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en wordt behandeld door professor Winette van der Graaf.
Nu zult u zeggen; waarom geef jij al deze details over Waheeda bloot, dit is toch privé? Jazeker is dit privé en Waheeda deelt dit met de wereld via een indrukwekkend en goed geschreven boek: ‘Leven in termijnen’. Ze stuurde het me enkele weken geleden en ik las het deze week. Het is soms adembenemend, bij tijd en wijle beangstigend, maar het is altijd mooi. Je krijgt een inkijkje in haar leven voor de kanker. Dat beschrijft ze in de eerste hoofdstukken tot in detail. De relatie met haar moeder, met haar vader, het verloopt allemaal niet soepel. Het leven heeft haar al stevig bezocht en het is indrukwekkend hoe ze zo optimistisch en vrolijk in het leven staat en blijft staan.
En dan ineens is daar een bultje en vermoeidheid. De diagnose is een leiomyosarcoom in haar baarmoeder. Uitzaaiingen naar de longen. Dit vindt plaats in een niet-academisch ziekenhuis en daarom stapt ze over naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Daar is ze op haar plaats. Diverse chemotherapieën volgen en het helpt haar om de tumor terug te dringen, in die zin, dat ze het leven weer kan oppakken. Totdat … de kanker weer aan de voordeur klopt en er een volgende behandelingscyclus nodig is. Levensverlenging met een goede kwaliteit van leven. Hoewel ze zich dit af en toe wel afvraagt: is het het waard. Natuurlijk, die enorme twijfel is er altijd. Het blijft altijd knagen tijdens de behandelingen. Die zijn zwaar en dan voel je je ziek en wil je er mee stoppen, of eruit stappen. Maar Waheeda herpakt zich steeds met haar tomeloze optimisme en energie.
Prachtig vind ik haar woorden over de ziekte kanker:
‘Tot nu toe zeg ik niet dat ik ziek bén. Ik heb een ziekte. Hoe ik ermee omga is wie ik ben. Ik identificeer me met mijn keuzes en niet met mijn ziekte.’
Precies, je bent niet de ziekte, je bent en blijft een persoon met een karakter en een liefdevolle omgeving. Dat alles bepaalt hoe je in het leven staat en hoe je met de termijn omgaat die je gegeven zijn.
Nog één:
‘Onze strijd is niet om te genezen, daar zijn we te realistisch voor, maar om tijd te winnen en om te zorgen dat het leven dat ons gegund wordt nog van kwaliteit is.’
Het laat zien dat hier iemand aan het woord is die weet hoe ze met deze verschrikkelijke ziekte moet omgaan, ondanks al haar twijfels en die het leven weet te leven. Dat maakt het boek geweldig en een aanrader voor íedereen die met kanker geconfronteerd wordt. En dat is iedereen; jijzelf als patiënt, dan wel een dierbare van jou. Deze week werd bekend, via het IKNL, dat 50% van de mensen kanker krijgt in hun leven. De meeste op latere leeftijd, maar ook mensen zoals Waheeda, die 54 was tijdens de diagnose.
In het laatste hoofdstuk komt ze in het reine met haar moeder en het leven met haar. Mooi schrijft ze over haar moeder en over de vergeving voor hetgeen heeft plaatsgehad. Het leven van Waheeda is echter nog niet geleefd. Wanneer het boek gelezen is, leeft ze nog heerlijk verder. Maar ze heeft wel de tijd en moeite genomen om met haar familie wat nog niet uitgesproken was, uit te spreken en in liefde verder te gaan.
Het boek is prachtig en indrukwekkend. Ik schreef het. Het verdient veel gelezen te worden om te leren hoe je ook met kanker kunt omgaan en hoe te leven in termijnen. Het is een boek voor de patiënt, maar zeker ook voor de dierbaren van de patiënt. Daarom verdient het tweemaal gekocht te worden: één voor jezelf en één om weg te geven.
Dankjewel lieve Waheeda voor dit prachtige boek. Je hebt jezelf vereeuwigd.
Foto’s Marleen Sahetapy
Uitgeverij Jurgen Maas
Prijs: 21,99 inclusief 9% BTW exclusief verzendkosten.
Het is een boek voor de patiënt, maar zeker ook voor de dierbaren van de patiënt.