Gepersonaliseerde zorg, hoe vinden we elkaar?

13 september 2023 | Concept

15 maart 2024, Landgoed Zonheuvel in Doorn

15 maart 2024 komen we bij elkaar met een gemeenschappelijk doel: het verkennen van alle mogelijkheden en wensen rondom gepersonaliseerde zorg bij de behandeling van kanker. Deze middagbijeenkomst is gewijd aan alle zorgverleners die een essentiële rol spelen in de reis van patiënten die geconfronteerd worden met de uitdagingen van kanker.

De bijeenkomst  heeft als doel een samenwerkingsomgeving te bevorderen waarin we de nuances van gepersonaliseerde zorg kunnen verkennen. We geloven dat door inzichten, best practices en innovaties te delen, we gezamenlijk de kwaliteit van zorg en resultaten voor de mensen met kanker kunnen verbeteren.

  Gedurende deze middag zullen we horen van experts in het veld, boeiende discussies voeren en de nieuwste ontwikkelingen in gepersonaliseerde zorg verkennen. Ons doel is niet alleen onze kennis te vergroten, maar u allen te voorzien van inspiraties en inzichten die nodig zijn om de best mogelijke zorg te bieden aan kankerpatiënten terwijl ze hun unieke behandeltrajecten doorlopen.
Elke patiënt heeft een uniek verhaal en hun reis door kanker wordt gekenmerkt door individualiteit. Door gepersonaliseerde zorg te omarmen, kunnen we ervoor zorgen dat elke patiënt een behandelplan ontvangt dat is afgestemd op hun specifieke behoeften, voorkeuren en omstandigheden. Deze unieke bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Jij Speelt de Hoofdrol in samenwerking met onder meer de Borstkankervereniging Nederland. Deelnemers aan deze bijeenkomst doen mee op uitnodiging. Wij willen u heel graag uitnodigen voor deze middag, om in contact te komen met uw collega-zorgverleners en een aantal mannen en vrouwen die geconfronteerd zijn met kanker, om weg te gaan met een hernieuwd gevoel van doel in uw missie om compassievolle en effectieve zorg te bieden aan kankerpatiënten.

De workshops

Gepersonaliseerde zorg kan niet zonder complementaire zorg door Femme Zijlstra

De behandeling van kanker in het ziekenhuis is voortdurend in ontwikkeling. Waar vroeger de behandeling vrij standaard was, zijn er nu talloze verschillende behandelvormen in verschillende volgordes toegespitst op de individuele situatie. Op basis van kenmerken van de tumor en van de patiënt wordt via een complex stroomschema de meest geschikte behandeling bepaald. De behandeling wordt meer en meer gepersonaliseerd.
In deze protocollen en schema’s zijn echter bepaalde voorkeuren en behoeften van de patiënt niet meegenomen. En dit terwijl een groot deel van de patiënten al jaren aangeeft behoefte te hebben aan aanvullende zorg naast de medische behandeling.
Als gepersonaliseerde zorg wordt nagestreefd zal complementaire zorg daar deel van moeten uitmaken. Waar de medische behandeling zich vooral richt op het bestrijden van de kanker is complementaire zorg meer gericht op de mens met de kanker. En omdat ieder mens anders is en de ziekte anders ervaart is de invulling van de complementaire zorg ook altijd verschillend.

Regie nemen en beleggen door Cristina Guerrero Paez

Wat is passende zorg voor jou? In deze workshop gaan we aan de hand van het zorgpad Borstkanker verkennen hoe je dat kunt vormgeven. Bij borstkanker kom je vele disciplines en artsen tegen en zijn er vele momenten waarop er keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes over zaken waar je nog nooit over na hebt hoeven denken, vragen die enorme impact hebben op je leven. Bij borstkanker hebben we in 2022 gewerkt aan een uitkomstgerichte zorg rapport waarbij we 6 expliciete beslismomenten hebben benoemd. Dit rapport is door alle zorgdisciplines ondertekend, van oncoloog tot radiotherapeut, klinisch geneticus, verpleegkundigen, etc. Ook hebben borstkankerpatienten over het algemeen een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis, waarmee patienten bij de behandeling iemand hebben bij wie ze met allerlei vragen terecht kunnen.

Op welke manier helpen deze voorbeelden aan passende zorg en wat kunnen we hiervan leren voor oncologie breed?

Rol van netwerkvorming bij gepersonaliseerde zorg door Désiré Paschedag  

Werkzaam als organisatieadviseur en veranderkundige kreeg ik in 2016 voor het eerst te maken met de diagnose kanker. Daar begon mijn persoonlijke reis en een bewegen tussen bewondering en verwondering. Bewondering voor de organisatie van de zorg die mij
geboden werd, de betrokkenheid van de zorgprofessionals. Maar ook verwondering, over samenwerking, cultuurverschillen, kennis over elkaars zorgaanbod en soms ook over goed bedoelde, maar niet passende bejegening.
Gaandeweg realiseerde ik mij dat ik over het algemeen goede, bij mij passende zorg heb gehad. Maar ook dat dat niet echt vanzelfsprekend was en is. Dat ik mijn werkervaring, ook nu nog, vol inzet om dat te bereiken. En dat daarmee passende oncologische zorg niet voor
iedereen beschikbaar en bereikbaar is.
Mijn ervaringen met oncologische zorg leidde onder andere tot de oprichting van OncoLokaal, Oncologiezorgnetwerk voor de regio Eemland. Een netwerk van en voor oncologiezorgprofessionals met als doel ontsluiten van betrouwbare informatie over de beschikbare zorg, delen van kennis en bevorderen van samenwerking in de regio, óver de lijnen heen, dicht bij de patiënt. Ik deel graag hoe OncoLokaal, een initiatief van een zorgprofessional en een patiënt, zich ontwikkelde en nu deel uitmaakt van het regionale samenwerkingsverband Samen Sterker Eemland. Waarmee een belangrijke stap is gezet naar verdere professionalisering en borging van OncoLokaal. Ik kijk uit naar mooie dialogen en ontmoetingen tijdens het symposium!

Middagvoorzitter en workshopleiders

Jos Nieveen

Jos Nieveen

Middagvoorzitter

Femme Zijlstra

Femme Zijlstra

Workshop leider

Saskia Koopmans

Saskia Koopmans

Voorzitter Stichting Jij Speelt de Hoofdrol

Désiré Paschedag

Désiré Paschedag

Workshop leider

Cristina Guerrero Paez

Cristina Guerrero Paez

Directeur Borstkankervereniging Nederland

Rafaëlle van Gijssel

Rafaëlle van Gijssel

Porjectleider

Georgina Haug

Georgina Haug

Sabine Wernars

Sabine Wernars

Karin van der Burg

Karin van der Burg

Position

Meer weten wat Stichting Jij Speelt de Hoofdrol doet?

Stichting Jij Speelt de Hoofdrol is er voor vrouwen en mannen die geraakt zijn door (borst)kanker. Dat betekent dat bij alles wat wij doen, wij altijd de kankerpatiënt in onze gedachten hebben. Of je nu net de diagnose hebt gehad of dat je klaar bent met de behandeling of je weet dat er geen behandeling meer is die je beter maakt.

Lees meer:

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.