Borstkanker­symposium

Passende Zorg | Zaterdag 16 maart 2024 | Landgoed Zonheuvel, Doorn

Zaterdag 16 maart 2024 organiseerde Stichting Jij Speelt de Hoofdrol de negende editie van het Borstkankersymposium. Het thema van dit jaar was  ‘Passende Zorg’. Het Borstkankersymposium is bedoeld voor vrouwen en mannen in alle fases van de behandeling. De sprekers werden net als alle voorgaande jaren weer gevonden onder patiënten, specialisten, fysiotherapeut en partners.

Over het symposium

Passende zorg, er wordt veel over gesproken en geschreven. Het verwijst naar het bieden van de zorg die aansluit bij de specifieke behoeften en omstandigheden van een individuele patiënt. Passende zorg is een van de belangrijkste onderdelen van de kwaliteit van zorg. Als de zorg niet aansluit bij de behoeften van de patiënt, kan dit zelfs leiden tot schade aan de patiënt door bijvoorbeeld onder- of overbehandeling. De patiënt is betrokken bij de besluitvorming over eigen zorg en heeft zelf de regie in handen. Bij het leveren van passende zorg moet dus rekening gehouden worden met de wensen, voorkeuren en waarden van de patiënt.

Luisteren en Samenwerken

Om passende zorg te realiseren, is het belangrijk dat zorgverleners goed luisteren naar de behoeften van de patiënt, zorgplannen afstemmen op de individuele omstandigheden en samenwerken met andere zorgverleners om een geïntegreerde benadering te waarborgen. Gebruik van technologie en digitale innovaties kan een rol spelen bij het mogelijk maken van die passende zorg. Maar wil jij dat als patiënt?
We horen en lezen ook dat passende zorg kan zorgen voor het beheersten van de kosten in de gezondheidszorg. Door de juiste zorg op het juiste moment te bieden, kunnen onnodige behandelingen of ziekenhuisopnames worden voorkomen. Klinkt allemaal goed! Maar hoever zijn we in Nederland als het gaat om het leveren van ‘Passende Zorg’?

Programma Passende Zorg Borstkankersymposium 2024

Ontvangst

10:00 uur
Inschrijfbalie open

Plenair

10:30 uur
Welkom door de voorzitter van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol, Saskia Koopmans
10:40 uur
Opening door dagvoorzitter Marcellino Bogers
10:45 – 11:05 uur
Introductie op het thema Passende Zorg door Désiré Paschedag, Oncologiezorg netwerk
11:05 – 11:30 uur
Rondetafelgesprek onder leiding van Marcellino Bogers over Passende Zorg met onder andere Cristina Guerrero Paes, Sanne Schagen, Désiré Paschedag, Georgina Haug

Breakout rooms

11:40 – 12:40 uur

In gesprek over uitgezaaide borstkanker

Door Tootje Boutkan en Addy Plieger-Bos, Borstkankervereniging

Als je uitgezaaide borstkanker hebt, word je palliatief behandeld. Dat wil zeggen dat de zorg die je krijgt, gericht is op het verlengen van je leven met een goede kwaliteit. Naast dat de medische behandeling passend moet zijn bij jouw situatie, is het ook belangrijk dat de zorg zich richt op de kwaliteit van jouw leven. Uiteraard bepaal jijzelf wat daarin belangrijk is.
Maar wat is een goede kwaliteit van leven voor jou? Welke aandachtsgebieden komen daarbij kijken? Wie kunnen je daarbij helpen? En hoe maak je dat duidelijk aan je behandelaar?

Tijdens deze workshop willen we samen op zoek gaan naar de antwoorden op deze vragen. Zodat jij op tijd kunt aangeven wat je nodig hebt op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel gebied en de zorg zo goed mogelijk op jouw wensen wordt afgestemd. En zo kun je bij een volgende behandeling samen met de arts nog beter beslissen over wat bij jou past.

11:40 – 12:40 uur

Mogelijkheden van behandeling van oedeem bij borstkanker

Door Karin van der Burg

Bij veel vrouwen laat de behandeling van borstkanker zijn sporen na. Een operatie en bestraling van de borst en/of de oksel kunnen oedeem veroorzaken. Ook klachten van het litteken, zoals pijn en verharding, komen regelmatig voor.
Hoe kun je deze klachten tijdig herkennen? Wat kun je er zelf aan doen? Wat kan een oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut voor je betekenen? Welke hulpmiddelen zijn er? En welke medische mogelijkheden zijn er?
Hierover gaan we met elkaar in gesprek onder leiding van Karin van der Burg, oedeemfysiotherapeut. Ook laten wij een korte film zien van Jacqueline Eenens waar zij praat over haar eigen ervaringen met oedeem en  lymfekliertransplantatie. Uiteraard is er gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

11:40 – 12:40 uur

Passende zorg voor jonge mensen met borstkanker

Door Marloes van Dongen (internist-oncoloog en klinisch farmacoloog met aandachtsgebied borstkanker) en Kim Messelink (verpleegkundige en orthopedagoog )

Deze workshop richt zich speciaal op AYA’s met borstkanker. AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar de diagnose kanker krijgen.   Marloes van Dongen, internist-oncoloog en klinisch farmacoloog, deelt inzichten over wat borstkanker betekent voor jonge individuen, met focus op de medische aspecten en specifieke gevolgen voor AYA’s.  Zij praat over diagnostiek, behandelingsopties al dan niet in studieverband en mogelijke bijwerkingen die relevant zijn voor deze specifieke leeftijdsgroep.

Op de AYA poli probeert de AYA verpleegkundige een goed beeld te krijgen wie de AYA is en wat hij/ zij nodig heeft. Tijdens deze workshop laat Kim Messelink zien wat de gevolgen zijn van het op jonge leeftijd kanker krijgen voor de persoon zelf en haar/ zijn omgeving. De nadruk in deze workshop zal liggen hoe leeftijdsspecifieke zorgbehoeften bespreekbaar gemaakt worden en de begeleiding daarin. Hierbij wordt aandacht besteed aan persoonlijke behoeften, emotioneel welzijn en het belang van een holistische benadering van zorg.

Na deze (medische) context is er ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Door de combinatie van medische expertise en de menselijke kant van de zorg, beoogt deze workshop een ondersteunende en informatieve ruimte te creëren voor AYA’s die geconfronteerd worden met borstkanker. Deelnemers worden aangemoedigd om hun ervaringen te delen en te leren van zowel de spreker als hun mede-AYA’s.

11:40 – 12:40 uur

Samen beslissen

Door Annette Arps, Borstkankervereniging 

In de workshop Samen Beslissen komen het maken van keuzes en vragen als ’tegen welke drempels loop je aan bij SB in de spreekkamer?’, ‘hoe ga je hiermee om?’ en ‘welke hulpmiddelen kunnen hierbij helpen?’ aan de orde. Ik hoop op een interactieve en informatieve bijeenkomst, tot dan!

11:40 – 12:40 uur

Boswandeling en introductie op: Hoe ga je als partner om met de borstkanker van je lieve patiënt.  Buitenactiviteit.

Met Jaap Luikenaar

Jaap schreef het boek: Man op de mammapoli. Wat als je vrouw borstkanker krijgt en je staat er als man (soms als vrouw) naast. Ook jij als partner stapt plotseling een onbekende wereld binnen van chemo, onzekerheid en veranderingen. Je bent verdrietig, boos misschien en moet je toekomstplannen aanpassen. Hoe organiseer je alle extra taken die op je afkomen met je werk en je hobby’s? Wat is de invloed op jullie relatie? En hoe kun je er voor je lieve patiënt zijn, zodat de ziekte- en herstelperiode ook een liefdevolle tijd is? Meer info en blogs op www.manopdemammapoli.nl.

Als kennismaking en ‘opwarmertje’ en voor de workshop ’s middags, maken de deelnemers alvast een wandeling ca. 4 km (totaal) door de Kaapse Bossen naar Uitkijktoren De Kaap. Vanaf ruim 25 meter hoogte heb je prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug, bij helder weer is zelfs de Utrechtse Domtoren te zien.

11:40 – 12:40 uur

Kanker en werk – Rondetafelsessies met experts op het gebied van Kanker en Werk

Door onder andere Cobi Oostveen, Marina Fransen, Renée van Garderen, Connie Riphagen

Lunchpauze en informatiemarkt

12:40 – 13:50 uur

Lunchpauze, ontmoetingen, standbezoek, leestafel. Gelegenheid om lotgenoten en bekenden van facebookgroepen te ontmoeten.

Plenair

13:50 – 14:20 uur

Cognitieve problemen tijdens en na borstkanker

Door Sanne Schagen

Breakout rooms

14:30 – 15:30 uur

Ik heb kanker, maar hoe moet het nu  met de kinderen?

Door  Brigitte Bruin, Kasam

Er verandert veel wanneer binnen een gezin vader of moeder kanker krijgt. Je wil je kinderen heel graag beschermen en dat geeft stress. Want, hoe doe je dat passend en goed voor de kinderen? Hoe kun je hen helpen en wat is daarin belangrijk? Hoe kun jij je, als ouder daar meer vertrouwd/competent in voelen? Daar helpen we je bij tijdens deze interactieve workshop.

14:30 – 15:30 uur

Passende zorg bij Triple Negatieve Borstkanker

 Door Esther Reijm,  internist-oncoloog Amphia ziekenhuis en Sissi Grosfeld, verpleegkundig specialist bij het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis

Ongeveer 15% van de mensen met de diagnose borstkanker, heeft een subtype van de ziekte dat ’triple negatief’ wordt genoemd. Buiten degenen die ermee geconfronteerd worden, begrijpen maar weinig mensen wat uitgezaaide triple negatieve borstkanker betekent en de impact die deze vorm van borstkanker heeft op iemands leven.

Tijdens deze workshop start Esther met een presentatie over triple negatieve borstkanker waarbij ingegaan wordt op de mogelijke behandelingen en de verwachtingen voor de toekomst.

In het tweede deel gaan de deelnemers in gesprek over thema’s waar zij tijdens hun behandeling in het ziekenhuis tegenaan kunnen lopen. De groep deelnemers met ‘niet-uitgezaaide triple negatieve borstkanker’ en de groep deelnemers met ‘uitgezaaide triple negatieve borstkanker’ worden gesplitst, zodat ze alleen met lotgenoten het gesprek aan kunnen gaan.

14:30 – 15:30 uur

Hoe ga je als partner om met de borstkanker van je lieve patiënt.

Door  Jaap Luikenaar

Deelnemers aan de boswandeling uit het ochtendprogramma gaan met elkaar in gesprek over wat de borstkanker van hun ‘patiënt’ voor hen als partner betekent (of heeft betekend.)

Jaap doet de aftrap. Staan partners hulpeloos langs de zijlijn? Laten ze het achterste van hun tong niet zien. Houden ze zich groot en doen ze zich sterker voor dan ze zich echt voelen. Praten ze niet over angst, onzekerheid en frustraties … om hun lieve patiënt maar geen pijn te doen. Hoe ‘anders’ is het leven na borstkanker? En -belangrijker- hoe maak je er (toch) een liefdevolle tijd van?

14:30 – 15:30 uur

Diagnose Lobulaire borstkanker, en wat nu?

Door Rian Terveer, patient advocate en Thijs Koorman, Ph.D.

In deze workshop delen we (basis)kennis inzake Lobulaire borstkanker. Lobulair is een eigen subtype en heeft een eigen behandelingsplan nodig. In de workshop krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. In november 2018 is het Europese Lobulaire Borstkanker Consortium ( www.elbcc.org ) opgericht, een Europees samenwerkingsverband van professionals met als doel het begrip, de diagnose, de behandeling en de prognose van vrouwen die lijden aan invasieve borstkanker te verbeteren. Thijs en Rian zijn actief en bekleden een managementpositie in dit Consortium.

14:30 – 15:30 uur

Hormoongevoelige borstkanker en antihormonale therapie
Wat heb je nodig om deze intensieve behandeling voor jou passend te maken?

Door  Monique Eeftens en Judith Woolschot, de antihormonologen, verpleegkundig specialisten en podcast makers.

In deze workshop leggen we kort en krachtig de werking van antihormonale therapie uit en stippen we de meest voorkomende bijwerkingen aan. Maar vooral willen we interactief bespreken wat je nodig hebt om om te gaan met alles wat erop je afkomt in dit behandeltraject.

Want wat er is gebeurd verander je niet, wat je ermee doet is wat het wordt.

14:30 – 15:30 uur

Een introductie van  ieder 10 minuten op passende zorg

1. Door Martha Rijkmans over de psyche.

Merk je dat je jezelf soms helemaal niet herkent? Borstkanker is een ingewikkelde ziekte, die je op alle niveaus raakt. In het kader van de ‘psyche’ hebben wij het dan over wat borstkanker naast het fysieke met je doet en hoe je daarmee om kunt gaan.  Wat doe je met de heftige emoties die je overvallen? En wat met al die vragen en scenario’s die maar door je hoofd malen? En hoe wil je verder na alles wat je hebt meegemaakt? Ik geef je daarvoor in een korte inleiding drie pijlers. Daarna gaan in een kleine groep met elkaar in gesprek.

In het kader van het thema Passende Zorg staat daarbij de vraag centraal: ‘ Wat heb jij nodig of had je nodig gehad tijdens en na je behandelingen’.


2. Door Tiny Fortezza – Kuiken over bewegen en ontspanning

Dertig minuten gesprek met:
1. Martha Rijkmans (max 8 deelnemers)
2. Tiny Fortezza (max 8 deelnemers)

Pauze en bezoek informatiemarkt

15:30 – 16.00 uur

Meet en greet met sprekers en experts bij de verschillende stands

Plenair

16:00 – 16:30 uur

Optreden van Maarten Peeters

16:30 – 17:15  uur

De ontmoeting

Gelegenheid om lotgenoten, leden van facebookgroepen nu eindelijk in het echt te ontmoeten.

Sprekers

Ontmoet onze sprekers

Saskia Koopmans
Saskia Koopmans

Voorzitter Jij Speelt de Hoofdrol

Thijs Koorman
Thijs Koorman
Rian Terveer - Couperus

Rian Terveer - Couperus

Judith Woolschot

Judith Woolschot

Verpleegkundig specialist borstkankerzorg en maker podcast De Antihormonologen

Tootje Boutkan

Tootje Boutkan

Esther Reijm

Esther Reijm

internist-oncoloog Amphia Ziekenhuis

Kim Messelink

Kim Messelink

AYA verpleegkundige medische oncologie

Martha Rijkmans
Martha Rijkmans
Schrijf je nu in!
Brigitte Bruin

Brigitte Bruin

Cristina Guerrero Paez

Cristina Guerrero Paez

Tiny Fortezza - Kuiken

Tiny Fortezza - Kuiken

Annette Arps

Annette Arps

Belangenbehartiger BVN

 Addy Plieger-Bos

Addy Plieger-Bos

Maarten Peters

Maarten Peters

foto: Rudi Huisman
Marcellino Bogers
Marcellino Bogers

Dagvoorzitter

Désiré Paschedag

Désiré Paschedag

Jaap Luikenaar

Jaap Luikenaar

Monique Eeftens

Monique Eeftens

Verpleegkundig specialist borstkankerzorg en maker podcast De Antihormonologen

Georgina Haug

Georgina Haug

Marloes van Dongen

Marloes van Dongen

Internist-oncoloog en klinisch farmacoloog in Antoni van Leeuwenhoek met aandachtsgebied borstkanker

foto: Andre Jagt, AVL
Eva Swart

Eva Swart

Verpleegkundig specialist AvL

Eva begeleidt jongvolwassenen met kanker (in de leeftijd van 18-39 jaar).
Karin van der Burg

Karin van der Burg

Algemeen, oedeem- en oncologiefysiotherapeut

Locatie

Hotel Landgoed Zonheuvel, Doorn
16 Maart 2024 |  10:30 tot 17:00

Locatie Zonheuvel in Doorn waar het Borstkankersymposium 2022 wordt gegeven

Vragen? Neem gerust contact op

Heb jij vragen over het Borstkankersymposium 2024, stuur dan een mail aan contact@borstkankersymposium.nl, of gebruik het formulier hiernaast. Wij antwoorden zo spoedig mogelijk.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Borstkankersymposium wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onze donateurs

Onze standhouders

Onze partners

Inschrijven nieuwsbrief