Aardige dokters helpen – boekbespreking

15 april 2025 | Boekenkast, Nieuws

Aardige dokters helpen gaat over artsen die goede zorg willen geven en over patiënten die goede zorg willen ontvangen. Goede zorg geven, dat doet elke dokter weer anders. Hoe de patiënt die zorg dan ervaart ook. Begrijpen hoe dat zit, opent nieuwe invalshoeken om daar naar te kijken. Vanuit wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en de dagelijkse praktijk neemt de auteur de lezer mee om te onderzoeken waar mogelijkheden liggen om de arts-patient relatie meer op elkaar te laten aansluiten.
Als arts wil je goede zorg geven. Deskundig zijn. Je vak bijhouden. Maar dat is niet alles. De organisatie van de zorg wordt steeds complexer en veeleisender, met steeds meer verwachtingen en regels vanuit collega’s en beroepsgroep, ziekenhuisorganisaties, zorgverzekeraars, overheid, patiënten en patiëntenorganisaties. Hoe verhoud je je als arts tot al die verwachtingen? Hoe geef je dan vorm aan goede zorg?

Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig. Met het lezen van de titel van dit boek ben je er eigenlijk al. De patiënt komt naar jouw spreekuur omdat je deskundig bent, maar het verschil zit ‘m in aardig zijn. Waarom dat voor patiënten zo essentieel is, wordt in dit boek belicht vanuit nieuwe inzichten uit de neurowetenschappen over emoties. Over welke neurale en hormonale mechanismen daarbij een rol spelen. Aardig zijn is daardoor geen soft business meer, maar hard science. Het verdient daarom een plaats in de geneeskunde en de medische psychologie. Vanuit het perspectief van de patiënt én van de dokter.

Dit boek gaat over waarom je als arts zo ongelooflijk belangrijk bent voor jouw patiënt. Van levensbelang. Letterlijk. Zoals bij kanker, waarbij leven en kwaliteit van leven zo in de handen van de dokter liggen en de communicatie daarover met de patiënt zo wezenlijk is. Maar kanker is niet uniek om de noodzaak te laten zien van een aardige en kundige dokter. Dat speelt overal in de geneeskunde. Omdat het gaat om het leven van de patiënt. En om de kwaliteit van dat leven. En dat leven, waarvan je er maar één hebt, vertrouwt de patiënt jou als dokter toe.

Tekst overgenomen van de website www.aardigedokters.nl

Auteur van het Boek Aardige dokters helpen. Kwaliteit van leven bij kanker en de behandeling ervan staat centraal in haar werk.
Jeanette van Dongen-Melman

klinisch psycholoog-psychotherapeut in de medische psychologie, Leids Universitair Medisch Centrum en het Maastricht Universitair Medisch Centrum

Ik heb het boek met veel interesse gelezen en ook voor leken is het met hier en daar wat op zoek werk goed te begrijpen. Het is zeker ook een aanrader voor mensen, die of ze nu patiënt zijn of niet, kennis te nemen van de werking van het brein en hoe je die weer in balans kunt brengen na bv een diagnose kanker.

Op 31 oktober organiseren wij een mini symposium waar Jeanette van Dongen zal spreken. Voor die tijd maken we met haar nog een podcast over ons thema Samen Sterker en de relatie arts en patiënt.

31 oktober 2025 – Mini Borstkankersymposium

Op vrijdag 31 oktober 2025 organiseert de Stichting Jij Speelt de Hoofdrol een hybride mini symposium  in Kasteel de Vanenburg in Putten. Het thema van ons jubileumjaar 2025 is “Samen sterker”.

Aan tafel worden 3 interessante sprekers uitgenodigd en een sterke patiënten vertegenwoordiging. De namen van de sprekers zijn bekend.  Dr. Jeanette van Dongen, Prof. dr. Sabine Linn en dr. G. Vreugdenhil.

 

Aanvang is 14.00 uur tot 17.00 uur met een feestelijke uitloop, met een muzikale bijdrage van Maarten Peters, tot 19.00 uur.

Deelnemers aan het fysieke symposium betalen € 15,00 euro, de bijdrage voor het hybride symposium is € 10,00. Parkeren is gratis. Inschrijving is nog niet gestart. 

Meer informatie: Samen sterker

 

 

Lees meer:

Zoommeetings voor mannen met borstkanker weer van start

Zoommeetings voor mannen met borstkanker weer van start

25 maart a.s. organiseert Stichting Jij Speelt de Hoofdrol de eerste Zoomsessie van het jaar voor Mannen met Borstkanker. Mannen uit Nederland en België die gediagnosticeerd zijn met borstkanker zijn meer dan welkom om aan te schuiven bij deze virtuele bijeenkomst. Waar we het hebben over waar we als man tegen aan lopen als je de diagnose borstkanker krijgt.