This is me, blogverhalen van een borstkankerpatiënte

15 mei 2024 | Boekenkast, Borstkanker, Nieuws

Elisabeth stuurt het boek op nog voor het borstkankersymposium dat wij 16 maart organiseren. Zodat wij het op de leestafel kunnen neerleggen en ik iets over het boek kan schrijven. Helaas komt het boek niet meer op tijd aan. Jammer, maar het voordeel is dan wel dat ik het in alle rust heb gelezen.

 Elisabeth beschrijft in het boek hoe het haar opvalt dat haar borst er iets anders uit ziet. Ze vraagt haar man of hij ook iets anders ziet maar hij denkt dat het striae is. Niets om zorgen over te maken. Elisabeth werkt zelf in een ziekenhuis als operatie assistente en bespreekt het met een collega. Toch maar een afspraak maken, waarschijnlijk voor niets. En dan begint de rollercoaster die Elisabeth in haar boek beschrijft. Alsof ze tegenover je zit en het zelf vertelt. Het leest fijn, daar waar het kan beschrijft ze het met een luchtigheid waardoor het niet te zwaar is om te lezen, want zwaar dat is het voor haar. En dat het covid tijd is, maakt haar verhaal nog meer bijzonder. Veel vrouwen zullen het ook hebben meegemaakt, operaties die worden afgezegd omdat er geen personeel is. Moeilijke gesprekken voeren met een mondkapje op.

Haar verhaal wordt afgewisseld met de reacties die zij krijgt van familie en vrienden en andere mensen die zij via berichtjes op de hoogte houdt.  Het geeft een mooi beeld wat een diagnose borstkanker doet met de mensen om je heen.

 

In vier delen neemt Elisabeth de lezer mee naar het onderzoek, de operatie, voorbereidingen en keuze voor reconstructie, de borstreconstructies zelf en wanneer het blog eigenlijk klaar is, en de vier delen zijn uitgelezen, zijn de borsten dat nog niet en beschrijft Elisabeth nog in haar vijfde hoofdstuk hoe ze samen met haar chirurg voor het beste resultaat gaan. Een Belgische chirurg want Elisabeth heeft gekozen om zich te laten opereren door dr. Stillaert van het UZ Gent. En ook dat brengt weer uitdagingen met zich mee want het vergoeden van zorg in België geleverd, daar heb je soms ongelooflijk veel uithoudingsvermogen voor nodig. Maar het lukt Elisabeth.

Op mijn kwetsbaarst, onzeker en met twijfel, wat heb ik vaak mijn ogen dicht gedaan en ben toch gesprongen.

Elisabeth Vink

Dit lees je terug in haar boek. Het geeft herkenning, soms even slikken en doorlezen, of een gevoel van zo hé, dat doet ze toch maar even.

In haar boek begint Elisabeth meteen aan de tips voor lotgenoten. Verderop in het boek komen steeds hele nuttige adviezen voorbij. Daarnaast deelt Elisabeth ook foto’s van haar amputatie en haar nieuwe borsten. Je krijgt een duidelijk beeld hoe het kan gaan.

Het is heel apart, maar er is zoveel herkenbaar. De diagnose, haar moeder waar ze nu aan denkt maar die al is overleden aan kanker. Niet een borst maar twee. Er is zoveel bijna hetzelfde. Elisabeth werkt in het ziekenhuis waar ik zelf jaren heb gewerkt, we hadden elkaar tegen kunnen komen als het niet meer dan 35 jaar geleden was toen ik daar rondliep op het secretariaat van de oncologisch chirurgen. We hebben veel gemeen en daarom komt het ook zo binnen.

Heel erg benieuwd hoe jullie het boek vinden. Wat mij betreft absoluut een aanrader voor vrouwen en mannen die borstkanker hebben of hebben gehad of voor zij die geïnteresseerd zijn wat het betekent als iemand borstkanker krijgt.

Fragment: https://www.boekenbestellen.nl/boek/this-is-me/9789464818352

 

Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 148mm x 210mm
Aantal pagina’s : 236
Uitgeverij : Ellen Karstens
ISBN : 9789464818352
Datum publicatie : 02-2024

Lees meer:

Verhalen vertellen op 5 oktober 2024

Verhalen vertellen op 5 oktober 2024

Als borstkankerpatiënt maak je zoveel mee. Meer dan je vooraf kan bedenken. Maar wat doe je met al je gedachten, je ervaringen, je verhalen? Hoe kun je ze delen met de mensen die om jou geven? Om ze te laten weten hoe het met je gaat of om je eigen gedachten te...