In de schijnwerper: Stichting Samen Varen

28 juni 2024 | Actueel, In de schijnwerpers, Nieuws

Wanneer is de stichting Samen Varen gestart en wat is de doelstelling

De eerste vaarweek was in 2015, nog niet als eigen stichting.
In 2017 zijn we officieel een stichting geworden met als doelstelling:
Vrouwen met borstkanker die het financieel zwaar hebben een fantastische vakantie verwenweek te geven. Waarbij aandacht van lotgenoten en vrijwilligsters het verschil maakt.

Hoe ben jij bij de stichting betrokken geraakt?

In 2015 ontmoette ik, tijdens een week vrijwilligersweek van het Rode Kruis, Jannie. Een vrouw die na 2 amputaties in de steek was gelaten door haar man. Door deze ontmoeting ben ik begonnen met jaarlijks een vaarverwenweek te organiseren voor vrouwen uit heel van alle leeftijden die naast hun borstkanker ook in een financieel moeilijke situatie zitten.
Ik ben dus initiatiefneemster en oprichtster van de stichting Samen Varen.

 Waar varen jullie en wie maken dit mogelijk?

De vaarweek is altijd de 1e week van november en is door de Nederlandse wateren. Onze vrijwilligsters – ongeveer 30 varen die week mee – zijn vrouwen met een baan en gezin die een week vakantie nemen om dit mogelijk te maken. Arts, verpleegkundigen, masseuses, schoonheidsspecialisten, kapsters, keukenteam, zaalteam, creatief, coaches etc.
Daarnaast helpen er ook mensen die geen week meevaren.
Financieel zijn we afhankelijk van sponsors en donaties. We werken uitsluitend met vrijwilligsters,  er zijn geen betaalde functies.
Onze grootste sponsor is stichting Roparun maar we kunnen niet zonder de andere sponsors deze week aanbieden.

Enkele uitspraken van onze gasten:
Life changing
Ik voel me weer warm en gewenst
Het lijkt een droom, zoveel liefde en warmte om me heen
Ik kan hierna weer door!
Van vreemden naar vriendschap
Hier kan ik nog jaren op teren

Ada Laarakker, voorzitter Samen Varen

Ada Laarakker, voorzitter Samen Varen

Ada werd 64 jaar geleden geboren in Bussum. Vanaf haar 14e rolde zij in het vrijwilligerswerk en ontmoette daar haar man Hugo toen zij 20 jaar was. Samen kregen zij drie mooie kinderen en inmiddels is Ada oma van acht prachtige kleinkinderen. Zij is mantelzorger voor haar moeder van 91 jaar, past graag op de kleinkinderen en heeft een fijne vriendenkring. Naast haar gezin en werk is zij altijd vrijwilligerswerk blijven doen.  Kortom, genoeg reden om Ada en haar Stichting Samen Varen in de spotlight te zetten.

Wat betekent stichting Samen Varen voor vrouwen

De vaarweek voor deze specifieke doelgroep, vrouwen met borstkanker en grote financiële zorgen, is voor de meeste vrouwen een grote oppepper.
Wij zeggen: “laat de gevolgen van kanker en alles wat daarmee samenhangt even achter op de kade”.
Het voorbijglijdende landschap, de rust van het water, de verbinding voelen met elkaar zijn belangrijke elementen waarop stichting Samen Varen letterlijk drijft.
Er mogen zijn! Dat draagt bij aan het versterken van de mentale gesteldheid en voelt als een warm bad waar ze in terecht komen vol met begrip en liefde.
Aandacht maakt het verschil is daarom het motto van onze stichting.

“Je doet ertoe!

Als je vrouwen met de diagnose borstkanker, een ding zou meegeven, wat zou dat dan zijn?

Je doet er toe!

 Hoe komen jullie aan je vrijwilligsters?

Er is een vaste groep vrijwilligsters die elk jaar mee gaan. Als er specifiek iemand nodig is, bv. Een masseuse, gaat eerst via ons eigen netwerk van vrijwilligsters. We hebben een reservelijst, indien nodig met vrouwen die ook graag mee willen als vrijwilligster. 

Wat zouden onze stichtingen voor elkaar kunnen betekenen?

We weten van elkaars bestaan en kunnen dus over en weer vrouwen erop attent maken waar ze terecht kunnen. Wij zullen jullie stichting onder de aandacht brengen van onze gasten.

 

Hoe komen vrouwen met Stichting Samen Varen in contact

Vrouwen horen van ons via de sociale media zoals facebook, Instagram en Linkedin. Inmiddels zijn er lotgenoten sites op facebook die over ons berichten. Via lotgenoten/ gasten die al een keer mee zijn geweest o.a. bij inloophuizen en soms via de afdeling mammacare van ziekenhuizen waar ze ons kennen.

We zijn te bereiken via onze website waar er een contactformulier ingevuld kan worden. We zijn actief op onze pagina op Facebook en Instagram. Via de mail info@samen-varen.nl\

Lotgenieten

We zijn in 2023 begonnen met een vakantie week Lotgenieten voor vrouwen met borstkanker die wel zelf een vakantie, met lotgenoten, kunnen betalen.
Een fantastische verwenweek ondersteund door een groot aantal vrijwilligsters van Samen Varen.
In hotel IJsselvliedt in Wezep bieden we een all inclusief vakantie (via hetvakantiebureau.nl/lotgenieten) waarbij we door sponsoring er een verwenweek van kunnen maken. De workshops en andere extra’s worden aangeboden en zijn dus gratis.
Deze vakantie valt niet onder stichting Samen Varen maar is wel in samenwerking tot stand gekomen. Zo kunnen we vrouwen die helaas vanwege hun financiële middelen niet mee mogen varen wel een hele fijne lotgenoten vakantie aanbieden

 

Lees meer:

(Weer) aan het werk

(Weer) aan het werk

Op een laag pitje blijven werken als je wordt behandeld tegen kanker kan fijn én goed zijn. Maar hoe pak je dat aan? Ook voor wie ná de behandelingen start: wat zijn hobbels en valkuilen, en hoe tackel je die? Met dank aan de auteur: Marlies Jansen.Hobbel:...