Podcast met Ria van Zeelst over leven in reservetijd

26 april 2023 | Borstkanker, Podcast

De tweede podcast staat al weer klaar om door jullie te laten luisteren.  De podcast van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol, gemaakt door patiënten, voor patiënten.

We praten over wat het betekent als je de diagnose (borst)kanker krijgt. Wat betekent het voor de kwaliteit van jouw leven? Hoe krijg je passende zorg en wie geeft jou passende zorg? Hoe hou je zelf regie? Of wat betekent kanker hebben voor jouw plek op de arbeidsmarkt? Hoe is het om te leven met uitgezaaide kanker en wat zijn dan de dingen die jij belangrijk vindt?

In deze tweede aflevering van Jij Speelt de Hoofdrol Podcast gaat Sabine Wernars in gesprek met Ria van Zeelst.  Ria kreeg 11 jaar geleden de diagnose uitgezaaide Borstkanker. 6 jaar lang kreeg zij hormoontherapie waar zij het goed op deed. Tot 4 jaar geleden. Toen kreeg zij de diagnose uitgezaaide Triple Negatieve Borstkanker erbij. Dat voelde als de genadeslag. Ze spreken  over de impact van deze boodschap op haar leven, op het leven van haar man, op het leven van haar familie.  Hoe belangrijk het is voor een patiënt met uitgezaaide Triple Negatieve Borstkanker dat er gezocht wordt naar nieuwe middelen zodat er hoop blijft. Hoop op een langer leven.

Anno maart 2023 gaat het heel goed met Ria. Inmiddels heeft zij 2 jaar immuuntherapie en gaat zij binnenkort voor de 44e kuur. Ria vertelt wat een cadeau het is, iedere keer weer, om haar kuur te halen in het ziekenhuis, wat zij haar tweede huis noemt. Dankzij haar oncoloog werd zij aangemeld voor de DRUP studie. DRUP staat voor ‘Drug Rediscovery Protocol’.  In deze studie krijgen kleine groepjes patiënten, alle met een zeldzaam moleculair tumorprofiel, geneesmiddelen toegediend die al geregistreerd zijn voor een andere kankersoort maar niet voor die van hen.  Voor deze patiënten zijn geen andere behandelopties meer. Gevolg voor Ria is dat zij al twee jaar in reservetijd leeft.

#borstkanker #stichtingjijspeeltdehoofdrol #kankerenwerk #borstkankersymposium  #sabinewernars #socialmedia #podcast

Lees meer: