Onderzoek: Rouw binnen Spoor 2

1 juli 2023 | Kanker en Werk

Onderzoek: Rouw binnen Spoor 2

Spoor 2. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord en dat is een goed teken. Helaas geldt dat niet voor vrouwen en mannen die door kanker zijn geraakt. Spoor 2 is het traject waarbij je tijdens jouw ziekteproces gaat zoeken naar arbeidsmogelijkheden buiten je eigen organisatie. Dit loopt vaak parallel aan Spoor 1, waarbij er wordt gekeken naar arbeidsmogelijkheden binnen je eigen organisatie.

Naar aanleiding van mijn promotieonderzoek ‘Gecompliceerde rouwreacties na baanverlies’, verwacht ik dat rouwreacties binnen een Spoor 2 traject een belangrijke rol spelen. Je wordt geconfronteerd met verslechtering van je gezondheid, het dreigend verlies van je baan en veel onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen.

Onderzoek

Om dit te onderzoeken, ben ik gestart met een nieuwe studie ‘Rouw binnen Spoor 2’. We weten dat intense rouwreacties bij onvrijwillig baanverlies samenhangen met negatieve overtuigingen en vermijding. Maar we weten nog niet of en hoe deze rouwreacties ook invloed hebben op iemands kansen op de arbeidsmarkt en hun werk zoekgedrag. Dat wil ik ontrafelen.

Doe jij mee?

Hiervoor zoek ik minimaal 400 mensen die op dit moment een Spoor 2 traject doorlopen en die verschillende keren enkele vragenlijsten willen invullen. Dit kan online of telefonisch. Het invullen van de 1e meting duurt ca. 15 minuten en als dank krijg je daarna toegang tot een onlinetraining zelfcompassie. De vervolgmetingen zijn (veel) korter. Of je nu net bent gestart met Spoor 2 of dat de WIA-aanvraag al is verstuurd, en of je nu veel of weinig rouwreacties ervaart, alle Spoor 2 kandidaten zijn welkom. Er doen al 340 ‘Spoor 2’- kandidaten mee. Help jij mee?

 

Janske van Eersel

Janske van Eersel

Mijn naam is Janske van Eersel en ik ben al ruim 15 jaar werkzaam in de arbeidsre-integratie. Mijn missie is om te zorgen dat er meer (h)erkenning komt voor de invloed van rouwreacties bij baan- en/of gezondheidsverlies op het re-integratieproces.

Lees meer: